Káli-medence

Káli-Kornyi kalandozások geotúraÚtvonal:
Kővágóörs – kővágóörsi kőhát – Kis-Hegyestű - lapos-hegyestűi homokbánya - sóstókáli templomrom – Kornyi-tó – dolomitbánya a Kornyi-tó mellett - Kővágóörs

Táv: 10 km
Időtartam: 5 óra
Nehézségi fok: könnyű

Kiindulópont:
Kővágóörs

Ismertetett látnivalók:
kővágóörsi kőhát keletkezése, Káli-medence felszíne, bazaltvulkanizmus nyomai a Kis-Hegyestűn, pannon homokos rétegek a Lapos-Hegyestű lábánál, Burnót-patak, illetve vízfolyások és források a Káli-medencében, sóstókáli templomrom, Kornyi-tó, Máté-forrás, az Aszófői Dolomit keletkezése (dolomitbánya)

A túra leírása:
A Kővágóörs K-i szélén emelkedő kőháton kezdjük túránkat. A hatalmas, egykoron a felszín alatt keletkezett homokkőtömbök közötti séta után a balatoni kéktúra nyomvonalán haladunk, majd rövid kapaszkodás után felérünk a Kis-Hegyestűre, ahol egy több millió éves vulkáni kürtő kőzeteit láthatjuk. A szomszédos Lapos-Hegyestűről tekintetünk bebarangolhatja az egész Káli-medencét. A hegyről leereszkedve megtekintjük a Pannon-tó fehér, homokos-kavicsos üledékrétegeit, amelyek valaha vastagon kitöltötték a medencét, ám napjainkban már csak feltárásokban bukkannak felszínre. Ezután a medence fátlan síksága felé vesszük az irányt, és a Burnót-patak hídján átkelve az egykori Sóstókál községének romtemplomához sétálunk. Innen nyugati irányban folytatjuk utunkat, és a műút keresztezése után a Káli-medence vízrajzi középpontjához, a Kornyi-tóhoz érünk. A tó nem csak hidrológiai érdekességet tartogat, de fontos és védett vizes élőhely is. A tavat északról megkerülve érintjük a sajátos működésű Máté-forrást, majd egy felhagyott dolomitbánya 240 millió éves kőzeteinek megtekintése után sétálunk vissza a Kővágóörsre vezető műúthoz, amely mentén mintegy egy kilométer megtétele után elérjük kiindulópontunkat.


Káli-Kornyi kalandozások geotúra nagyobb térképen való megjelenítése

Részvételi díj:
Felnőtt: 1500 Ft/fő
Diák (6-18 év): 900 Ft/fő
Családi kedvezmény (2 felnőtt + 1 gyermek): 3200 Ft
Családi kedvezmény (2 felnőtt + 2 és több gyermek): 3800 Ft
6 év alatti gyermekek számára a túrán való részvétel ingyenes.
Iskolai csoport esetében a kísérő tanár számára a túrán való részvétel ingyenes
Csoportoknak 15-25 fő között 10%, 25 fő felett 15% kedvezmény.

A feltüntetett árak minimum 7 fő esetén érvényesek.
1-6 fő esetében a túravezetés ára 9000 Ft.