Mi a geotúra?

A geotúra egy különleges kirándulás térben és időben, melyen képzett geotúra-vezető kalauzolja az érdeklődőket. A túra résztvevői összekötik a kellemest a hasznossal: élvezik a friss levegőt, sétálnak, gyönyörködnek a tájban, eközben pedig érdekes és értékes információkat kapnak a terület földtani felépítéséről, kőzeteinek kialakulásáról, felszínformáló folyamatairól, állat- és növényvilágáról, kultúrtörténeti érdekességeiről. Ezen ismereteket a geotúra-vezető szakszerűen, közérthető és élvezhető formában adja át, kerülve a száraz, szakkifejezésektől és adatoktól hemzsegő tájékoztatást.

Mi a geopark?

A geoparkok olyan jól lehatárolt, földtudományi (földtani, felszínalaktani, vízföldrajzi, talajtani, őslénytani stb.) értékekben gazdag területek, amelyek a geológiai értékek mellett biológiai, régészeti, néprajzi és egyéb kulturális és történelmi emlékekkel is rendelkeznek. Ezen értékek vonzerején olyan környezetbarát turizmus (geoturizmus) bontakozhat ki, amely a turisztikai fejlesztésekkel karöltve hozzájárulhat a térség gazdasági fejlődéshez. Fontos cél, hogy a helyben élők tevékeny részesei legyenek a földtudományi értékek megőrzésének és bemutatásának, valamint a kulturális és történelmi hagyományok ápolása mellett geoparki programokat szervezhessenek. A geoparkok fontos küldetése továbbá a környezetismereti oktatás, földtudományi képzés, az ismeretterjesztés, valamint a természeti környezet megóvása. A geopark fogalma először az 1996-ben Pekingben megrendezett Nemzetközi Geológiai Kongresszuson került elő. 2000-ben hívtak életre az európai geoparkokat tömörítő Európai Geopark Hálózatot, amely segítséget nyújt a közös fejlesztések megvalósításában, továbbá hozzájárul, hogy minél szélesebb körben ismertté váljanak a geoparkok területén található földtani örökségek. 2004-től már az UNESCO Földtudományi Osztálya is támogatta a kezdeményezést, és meghirdette a Globális Geopark Hálózatot. Ma az európai hálózathoz 15 ország 37 geoparkja csatlakozott, míg a Globális Geopark Hálózatnak 24 országból 77 tagja van. Az európai geoparkok a cím elnyerésével együtt a Globális Geopark Hálózatnak is részesei lesznek. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 2004-ben határozta el, hogy csatlakozni kíván az Európai Geopark Hálózathoz. A több mint 3100 km2-en megalakuló leendő Bakony-Balaton Geoparkot gazdag geológiai múltja, különleges felszínalaktani képződményi, kultúrtörténeti értékei, változatos állat- és növényvilága méltóvá teszik arra, hogy rövid időn belül tagja lehessen a geoparkok egyre gyarapodó családjának.

Fedezze fel vezetett geotúrákon a Balaton környékének gazdag földtani örökségét, történelmi és kultúrtörténeti értékeit, változatos állat-és növényvilágát!

5.15